Ekstremalnie wysokie temperatury są poważnym wyzwaniem dla naszego organizmu. Walkę z upałem można ułatwić poprzez prawidłowe nawadnianie, a także lekki jadłospis. W tym miejscu powiemy kilka słów o tym, czego nie należy jeść w trakcie upałów.
Unikaj soli oraz solonych przekąsek
Sól w nadmiarze znacznie utrudnia prawidłowe nawodnienie organizmu, a także ma szkodliwy wpływ na nerki. Tymczasem w słonych przekąskach soli jest naprawdę dużo i bardzo łatwo przekroczyć dzienne zapotrzebowanie. W związku z tym, w upalne dni należy wystrzegać się produktów bogatych w sól. Tutaj warto wspomnieć, że dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi zaledwie 5 gram.
Tłuste, ciężkostrawne i duże posiłki
W upalne dni znacznie lepiej jest jeść mniej, ale częściej. Nasz organizm przez wysokie temperatury pracuje gorzej niż zwykle i jest to widoczne także na przykładzie układu trawiennego. Bardzo tłuste, ciężkostrawne i zbyt duże posiłki są dużym obciążeniem, a nasz organizm będzie miał poważne problemy z prawidłowym strawieniem takiego jedzenia. Nieprzypadkowo w lecie tak bardzo cenimy sobie grilla – zaletą takich dan jest nie tylko smak, ale i mniejsze zawartość tłuszczu.
Produkty pełnoziarniste
To dla wielu spore zaskoczenie, w końcu produkty pełnoziarniste kojarzą nam się jako zdrowe. I całkiem słusznie. Niestety, ziarna do strawienia wymagają większych ilości wody, której w upał i tak zużywamy naprawdę dużo. Do tego dochodzi błonnik, który wymaga większego wydatku energetycznego w trawieniu. W upały produkty pełnoziarniste warto zatem ograniczyć, ale nie musimy z nich rezygnować całkowicie.
Ostre przyprawy
W najgorętsze dni roku należy unikać także ostrych przypraw, takich jak: pieprz, ostra papryka, imbir czy curry. Zawarte w nich substancje mają właściwości rozgrzewające i mogą prowadzić do wzrostu temperatury ciała, a tego przecież pragniemy uniknąć w upały. W związku z tym, w trakcie upalnych dni warto do minimum ograniczyć pikantne smaki.